Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan yakın tarihli bir değerlendirmede, dünya çapındaki işlerin yaklaşık %40’ının etkilenebileceği ortaya çıktı Küresel olarak mevcut eşitsizlikleri daha da kötüleştirebilecek bir trend olan yapay zekanın (AI) hızla gelişmesiyle. Bu önemli bulgu, iş dünyası ve politika alanındaki uluslararası liderlerin Davos, İsviçre’deki Dünya Ekonomik Forumu için bir araya geldiği sırada açıklandı.
IMF’nin Washington D.C.’deki genel merkezinde gerçekleştirilen çalışması, yapay zekanın farklı ekonomik katmanlar üzerinde orantısız bir etkisi olduğunu gösteriyor. Yüksek gelirli ülkeler daha belirgin risklerle karşı karşıya kalmaya hazırlanıyor; işlerin yaklaşık %60’ı potansiyel olarak yapay zeka gelişmelerinden etkileniyor. Bu bölgelerde yapay zeka, teknolojinin yeteneklerinden yararlanarak rollerin yaklaşık yarısının üretkenliğini artırabilir.
Bunun tersine, gelişmekte olan piyasalar ve düşük gelirli ülkelerin kısa vadede daha düşük bir etki göreceği ve yapay zekanın işlerin sırasıyla %40 ve %26’sını etkileyeceği tahmin ediliyor. Bu eşitsizlik, farklı seviyelerdeki altyapı ve vasıflı işgücü mevcudiyetine atfediliyor ve bu da eşitsizlik açığının genişletilmesine ilişkin endişeleri artırıyor. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yapay zekanın toplumsal uyum üzerindeki potansiyel bölücü etkilerini azaltmak için proaktif önlemlerin alınmasını savunarak, politika yapıcıların bu “sorunlu eğilime” değinmesinin aciliyetini vurguladı.
Georgieva, yapay zekanın paradoksunu vurguladı: üretkenliği ve küresel büyümeyi artırma potansiyeli ve aynı zamanda işleri yerinden etme ve gelir eşitsizliklerini derinleştirme yeteneği. Rapor, yapay zekanın gelir dilimlerinde kutuplaşmaya neden olabileceğine işaret ederek, ülkeler arasındaki potansiyel iç eşitsizlikleri de araştırıyor. Yapay zeka avantajlarına erişimi olan çalışanlar üretkenlik ve kazançlarda artış görebilirken, bu tür erişime sahip olmayanlar daha fazla ekonomik marjinalleşme yaşayabilir.
Buna karşılık, Goldman Sachs tarafından yapılan önceki bir tahmin, yapay zekanın dünya çapında 300 milyon kadar işi etkileyebileceğini öne sürüyordu. Ancak Wall Street devi, yapay zekanın işgücü verimliliğini ve ekonomik büyümeyi potansiyel olarak teşvik etme ve gayri safi yurt içi hasılayı %7’ye kadar artırma potansiyeline sahip olumlu yönünü de kabul etti. WEF forumu, politika yapıcılar, iş dünyası liderleri ve sivil toplum arasında açık ve yapıcı diyaloğu teşvik etmeyi amaçlıyor; yapay zekanın yararları ve dezavantajları merkezi bir konudur. Ancak etkinlik son yıllarda bağlantısız, etkisiz ve alakasız olarak algılandığı için eleştirilere maruz kaldı.