Yardımlı intiharı kolaylaştırmak için tasarlanan yeni bir 3D baskılı cihazın geliştiricileri Exit International , önümüzdeki yıl İsviçre’de satışa sunulmasını öngörüyor. İsviçreli bir uzman tarafından yasal incelemeye tabi tutulan Sarco intihar kapsülünün mevcut herhangi bir İsviçre mevzuatına aykırı olmadığı bildiriliyor. Ancak bu değerlendirme, hukuk uzmanları arasında sınıflandırma ve düzenleyici etkileri konusunda tartışmalı bir tartışmaya yol açtı.
Yardımlı intiharın yasal olduğu ve 2020’de yaklaşık 1.300 ölümle sonuçlanan İsviçre’de böyle bir cihazın piyasaya sürülmesi, geleneksel uygulamalara meydan okumaya hazırlanıyor. Yutulabilen sıvıları içeren mevcut yöntemin aksine, bu kapsül, oksijen seviyelerini tüketmek için nitrojen kullanıyor, bu da bilinç kaybına ve ardından yaklaşık on dakika içinde ölüme yol açıyor. Bu mekanizma, acil durum çıkış seçeneğinin yanı sıra dahili bir aktivasyon sistemi içeren, potansiyel olarak özerk bir sürece olanak tanır.
St Gallen Üniversitesi’nden hukuk uzmanı Daniel Huerlimann , cihazın yaratıcılarının İsviçre çerçeveleri kapsamında yasal olup olmadığının belirlenmesi talebi üzerine bir soruşturma yürüttü. Analizi, tıbbi cihaz olarak nitelendirilmediği göz önüne alındığında, cihazın İsviçre Tedavi Ürünleri Yasası’nın kapsamı dışında kaldığını ileri sürdü. Ayrıca Huerlimann, nitrojen kullanımı, silahlar veya ürün güvenliği düzenlemelerine dayalı olarak operasyonuyla ilgili herhangi bir yasal kısıtlama bulamadı.
Güvenlik nedenleriyle düzenlenen tıbbi cihaz tanımının sağlığa doğrudan fayda sağlamayan ancak yine de güvenlik endişesi taşıyan ürünleri hariç tutmaması gerektiğini savunan Kerstin Noelle Vkinger’inki gibi zıt görüşler ortaya çıktı. Bu arada, İsviçre’de yardımlı intihar hizmetleri sağlama konusunda uzun süredir geçmişi olan bir kuruluş olan Dignitas , cihazın kabulüyle ilgili şüphelerini dile getirdi. Eşlik eden intiharın yerleşik, güvenli ve profesyonelce desteklenen uygulamasını vurguluyorlar ve yeni, teknoloji odaklı bir yaklaşımın ülkede ilgi çekmede zorluk çekebileceğini ima ediyorlar.
Ölme hakkını savunmasıyla tanınan kapsülün mucidi Dr. Philip Nitschke, planlarını ücretsiz olarak dağıtarak herkesin bunu oluşturmasına izin vererek cihaza erişimi demokratikleştirmeyi planlıyor. Nitschke’nin vizyonu “ölüm sürecini tıbbi olmaktan çıkarmak”, psikiyatrik değerlendirmeleri denklemden çıkarmak ve bireylere yaşamlarının sonu kararları konusunda tam özerklik vermektir.
Ancak bu yaklaşım, kapsülün tasarımının potansiyel olarak intiharı yücelttiği yönündeki eleştirilerle tartışmasız kalmadı. Şu anda Sarco kapsülünün iki prototipi var ve üçüncüsü Hollanda’da üretiliyor ve yardımlı intiharın etiği ve yasallığı konusundaki tartışmalarda ileriye doğru önemli bir adım atılıyor.