Brezilya ve Fransa, hayati bir ekolojik varlık olan Amazon yağmur ormanlarını korumayı amaçlayan 1,1 milyar dolarlık çığır açıcı bir program başlattı. Önümüzdeki dört yıla yayılan yatırım, Amazon’un Brezilya ve Guyanalı bölgelerinin korunmasına odaklanarak hem kamu hem de özel fonlardan oluşuyor.
Duyuru, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un üç günlük diplomatik misyona başlamak üzere Brezilya’ya yaptığı ziyaret sırasında ortaya çıktı. Buluşma, Amazon’un ağzının yakınında stratejik bir konuma sahip olan Belem’de gerçekleşti. Başkan Macron, Brezilyalı mevkidaşı Başkan Luiz Inacio Lula da Silva tarafından kabul edilerek iki ülke arasında önemli bir işbirliğine işaret edildi.
Ortak açıklamada her iki lider de tropik ormanların korunmasına yönelik uluslararası bir girişimi teşvik etme konusundaki kararlılıklarını vurguladı. İşbirliğine dayalı çabaları, 2030 yılına kadar Amazon’daki ormansızlaşmayla mücadele etmeyi ve böylece küresel iklim azaltım çabalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Özellikle bu girişimin, Brezilya’nın 2025 yılında Belen’de yapılması planlanan COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapmasından önce gerçekleşmesi dikkat çekicidir.
Başkanlar, dünya çapındaki tropik ormanların korunması, restorasyonu ve sürdürülebilir yönetimine olan bağlılıklarının altını çizdiler. Yenilikçi finansal araçların, piyasa mekanizmalarının ve çevresel hizmet ödeme çerçevelerinin geliştirilmesini içeren iddialı bir gündemin ana hatlarını çizdiler.
Ziyaret sırasında Başkan Macron ve Başkan Lula, sürdürülebilir kalkınma çabalarına ilk elden tanıklık etmek için sembolik bir nehir tekne yolculuğuna çıktılar. Seyahat programları, Yerli liderlerle buluştukları Belem yakınlarındaki bir adada bulunan çikolata üretimine odaklanan bir projeyi ziyaret etmeyi içeriyordu.
Etkinlikte Başkan Macron, Kayapo topluluğunun önde gelen yerli lideri ve çevre savunucusu Şef Raoni Metuktire’ye Ulusal Onur Lejyonu Nişanı’nı verdi. 1980’lerden bu yana çevreci aktivizmiyle tanınan Şef Raoni, önerilen Ferrograo demiryolu projesiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Yerli topluluklar üzerindeki potansiyel olumsuz etkileri vurguladı ve Başkan Lula’yı inşaatı yeniden düşünmeye çağırdı.
Daha önce yaşanan çevresel anlaşmazlıklara rağmen, Fransa-Brezilya ilişkileri 2019’dan bu yana önemli bir uzlaşma sürecinden geçti. Gerginlikler, Başkan Jair Bolsonaro’nun görev süresi boyunca, özellikle de Amazon yangınlarıyla ilgili uluslararası incelemelerin ortasında zirveye ulaştı. Ancak son dönemdeki diplomatik çabalar, ikili işbirliğine ve Fransa ile Brezilya arasındaki stratejik bağların yeniden tesis edilmesine yönelik yenilenmiş bir kararlılığa işaret ediyor.